• Pagina header 1

Rouwverwerking

Verlies; hoe nu verder?

Verlies van iets of iemand kan zeer ingrijpend zijn en een rouwproces tot gevolg hebben. Een rouwproces  kan ontstaan na het overlijden van iemand, maar ook na bijvoorbeeld het verliezen van je baan, jouw huisdier, bij ongewilde kinderloosheid, een echtscheiding of onherstelbaar fysieke schade (bijv. ontstaan van een handicap). Een dergelijk verlies kan ingrijpende gevolgen hebben voor het beeld dat je van jezelf of van de wereld hebt, jouw verwachtingen, gemaakte (toekomst)plannen etc.

Ieder doorloopt een rouwproces op zijn eigen manier en op zijn eigen tijd; het is een individueel proces.
Volgens Manu Keirse kun je deze rouwarbeid verdelen in vier rouwtaken die door een ieder op een verschillende manier kunnen worden uitgevoerd, en door elkaar heen kunnen lopen:

- de werkelijkheid van het verlies onder ogen zien
- de pijn van het verlies ervaren
- aanpassen aan de nieuwe situatie
- de band bewaren in de herinnering en opnieuw leren genieten
 

Je kunt ook lichamelijke reacties hebben zoals spierspanning, verandering in je eetpatroon, verlies van concentratie, vermoeidheid, slapeloosheid etc.
Als je met een rouwproces te maken hebt kan het erg prettig zijn om hier met iemand over te praten, om e.e.a. voor jezelf inzichtelijk te maken en/of in evenwicht te brengen. Ik wil deze gesprekspartner graag voor je zijn.

Een rouwproces heeft geen einde, het is niet "klaar".
Het eindresultaat van het doorlopen van de rouwtaken is integratie (dus niet "verwerken" en ook niet "vergeten"). Jouw rouwproces is afgerond zodra je weer in staat bent om te investeren in het leven en in nieuwe relaties. 

Af en toe een gesprek, in een frequentie die bij jou en jouw behoefte past, kan erg waardevol zijn.
Ook als de gebeurtenis al enige tijd geleden heeft plaatsgevonden, en je dacht dat je het verwerkt had, kan het verdriet alsnog of nogmaals naar voren komen.
Ik help jou graag om hier (opnieuw) je balans in terug te vinden.

Volg ons op: